Concept, illustration & animation by Wild vanVorm
Voice-over by Nic Balthazar

Rik by Evelyne Meersschaut

Music by Dresden, The Flamingo

 
 

NAJAARSAGENDA 2020

op deze site vanaf 22/10 om 12u
VOORSTELLING DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2020


met reacties van vicerector en beheerders, Hans Bruyninckx (directeur Europees Milieuagentschap), Thomas Leysen (ondernemer), Joris Meys (initiatiefnemer petitie klimaatnoodtoestand), Natalie Eggermont (klimaatactivist), Nicolas Bearelle (ondernemer), Korneel Rabaey (onderzoeker) en Zuhal Demir (minister)

Wil jij ook reageren? Doe dit via onze Facebook-pagina. De rector, vicerector of beheerders zullen jouw vragen en suggesties beantwoorden.

vanaf 29/10
ELKE WEEK EEN ANDER DUURZAAMHEIDSTHEMA IN DE KIJKER

 

Donderdag 29/10: Energiebeleid@UGent

Online (link wordt na inschrijving doorgestuurd)
 

Voorstelling energiebeleid@UGent: Benieuwd naar waar we staan met die transitie naar fossielvrije campussen? Met die zonnepanelen? En met die stappen om onze infrastructuur efficiënter te gebruiken? We stellen het graag aan je voor!

Donderdag 5/11: Denktankt Transitie UGent over sociale rechtvaardigheid

Online (link wordt na inschrijving doorgestuurd) / offline

Debat rond Durf Divers Denken: In 2019 stelde de UGent een nieuw en uitgebreid diversiteitsplan op. Dit plan wil o.a. de diversiteit (in al zijn vormen) in de auditoria verhogen en de door- en instroom van studenten met een migratieachtergrond verbeteren. Een niet vanzelfsprekende oefening die de nodige inspanningen vraagt. De Black Life Matters acties brachten deze laatste doelstelling nog meer in de kijker.

Samen met studenten, experten en beleidsmakers bekijken we de doelstellingen, te nemen hordes, mogelijke aanpakken en de huidige acties rond een verhoogde diversiteit in onze instelling. 

Donderdag 12/11: Denktank Transitie UGent over groen en biodiversiteit

Online (link wordt na inschrijving doorgestuurd) / offline

Voor de verdere uitrol en realisatie van het biodiversiteitsplan moeten we maximaal inzetten op actieve betrokkenheid van zoveel mogelijk mensen: samen plannen, samen planten, samen tuinieren, samen onderhouden, samen plukken, samen verpozen, samen bedenken, samen realiseren. Doe mee!


Donderdag 19/11: Denktank Transitie UGent over water

Online (link wordt na inschrijving doorgestuurd) / offline

De UGent bespaarde de voorbije 20 jaar ongeveer 40% stadswater, ondanks alle gebouwen die erbij gekomen zijn. Een waterbeleidsplan kan een leidraad zijn voor de komende 10 jaar. En zoals steeds hebben we voor het maken van straffe plannen experten, beleidsmedewerkers en geëngageerde beleidsmedewerkers nodig!

 

Donderdag 26/11: Over het muurtje: wegwerparme studentenresto’s (onder voorbehoud)

Online (link wordt na inschrijving doorgestuurd)


De UGent plant een inhaalbeweging rond afvalbeperking in studentenresto's en kantines. We laten ons inspireren door initiatieven en acties die onze collega's bij UA en VUB ondernamen om wegwerparme omgevingen te creëren. Welke projecten lagen en liggen op de plank, wat is de impact en wat zijn de leerlessen?

Donderdag 3/12: Denktank Transitie UGent: Duurzaamheid in onderwijs

Online (link wordt na inschrijving doorgestuurd) / offline

Hoe zorgen we ervoor dat ons onderwijs studenten goed uitrust om mee vorm te kunnen geven aan een duurzamere, rechtvaardigere toekomst? Verschillende docenten, beleidsmedewerkers en studenten aan de UGent die dagdagelijks bezig zijn met duurzaamheidseducatie gaan in debat rond prikkelende vragen. 

Donderdag 10/12: Inspiratiesessie rond de Voeding van de toekomst

Online (link wordt na inschrijving doorgestuurd)

Gebouwen, verwarming, auto's & vliegtuigen, materialen én... voeding. Dat zijn de vijf pijlers van klimaatbeleid waar vol op moet ingezet worden.

Ook op ons bord zijn we aan een sterke transitie bezig! Voedselproductie-experten Laurens De Meyer (auteur van 'Moet er nog vlees zijn') en Katrien Verbeke (letus.be) nemen ons mee naar de (studenten)resto van de toekomst. Wat ligt er na 2030 op je bord? En wat is het belang daar van? Laat je inspireren!


Donderdag 17/12: Denktank Transitie UGent: Duurzaam reisbeleid

Online (link wordt na inschrijving doorgestuurd) / offline


Die eerste stappen naar een duurzaam reisbeleid zijn gezet. Tijd voor die tweede stappen. Want ook voor vliegtuigreizen moeten de CO2-emissies halveren tegen 2030... Breiden we de 'groene stedenlijst' uit? Experimenteren we met een koolstofbudget voor dienstverplaatsingen? Verhogen we de CO2-bijdrage voor vliegreizen en subsidiëren we treintickets?


SCHRIJF JE IN!

(*) Offline (max. 17 pers.): Green Hub, Sint-Pietersnieuwstraat 33, benedenverdieping UFO.
Inschrijven voor offline en online via https://eventmanager.ugent.be/transitieugent

 

ELKE VRIJDAG UITREIKING VAN 'DE RIKSKES'

op Facebook

 

PRINT 'n RUN

Download & print jouw Run the Climate-affiche(s). En lopen maar!

Download & print your Run the Climate poster(s). And off you go!

From A-Z

T

Thrift Shop UGent
Transitie UGent

U

United Nations Youth Association of Ghent (UNYA Ghent)

© 2020 Green Community Gent

GC-icon.png