Image by Jonathan Borba

De vegan receptenestafette

Vegan receptenestafette incoming! Hu? Wat is dat?

De vegan receptenestafette is een collectieve, verbindende en duurzame actie via instagram stories waar iedereen vanuit zijn (kot)keuken aan kan deelnemen.

​​Concept

Iemand post een foto op zijn/haar instagram story van zijn/haar gemaakte vegan maaltijd en daagt op zijn/haar beurt een volgende persoon uit om een bepaald vegan gerecht naar de keuze van de uitdager te maken. Die persoon maakt het gerecht en daagt vervolgens iemand anders uit. Zo blijft de bal dus aan het rollen.

Er zijn 2 receptenestafettes die parallel naast elkaar lopen: de receptenestafette voor greenies en sympathisanten (welja, iedereen dus) en de DuSt-receptenestafette voor de studentenverenigingen.

Recepten

Snel klaar

Hummus

  • 1 blik/pot kikkererwten

  • of gedroogde kikkererwten, 8u geweekt en 1u gekookt

  • (Gooi het vocht niet weg! Maak er chocoladecake of-mousse mee (zie onder))

  • 2 el tahin

  • sap van een halve citroen

  • 1 el olijfolie

  • 3 el water of vocht uit het blik

  • 1 tl komijn

  • zout en peper

Mix alle ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde spread. Voeg eventueel nog wat olijfolie, water of vocht toe. Breng op smaak met zout en peper.

Veganaise

  • 100 ml ongezoete sojamelk

  • 1 tl mosterd

  • 1 el azijn

  • ¼ tl zout

  • peper

  • 200 ml (zonnebloem)olie

Doe de sojamelk, mosterd, azijn, peper en zout in een hoge smalle maatbeker en mix kort. Giet langzaam de olie erbij terwijl je blijft mixen. Mix niet te lang, want dan kan de veganaise gaan klonteren. (Naar Anne Drake)

Havermoutpap

  • een bodem plantaardige melk (lekkerst met havermelk)

  • een groot hand havervlokken

  • fruit

Warm de plantaardige melk op in een pot en voeg de havervlokken toe. Roer tot je een papje krijgt en voeg fruit toe. Voeg eventueel suiker of agave-/ahornsiroop toe naargelang je smaak.

Vegan parmezaan

  • 140 g ongebrande en ongezouten cashewnoten

  • 4 el edelgistvlokken (te vinden in de natuur- of verpakkingsvrije winkel)

  • ½ tl zout

  • ½ tl knoflookpoeder

  • ¼ tl uienpoeder

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en hak fijn. Bewaar in een goed afsluitbare pot. Koel bewaard blijft de strooikaas minstens drie weken goed. (Naar Anne Drake)

Spread van zoete aardappel en rode biet

  • 1 zoete aardappel

  • 2 rode bieten

  • 1 ui

  • 2 teentjes look

  • verse basilicum en koriander

  • (lijnzaad)olie

  • peper, zout en kurkuma

Snijd de zoete aardappel en de rode bieten in stukken. Kook of stoom ze. Snijd ondertussen de ui en look. Laat de zoete aardappel en rode biet afkoelen. Doe vervolgens alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot een gladde spread. (naar Gezond Duurzaam Plantaardig)

Guacamole

  • 1 avocado (geschild, pit verwijderd)

  • 1 kleine ui

  • 1 rood pepertje

  • 1/3 bussel verse koriander

  • 2 teentjes look

  • sap van een halve limoen

  • zongedroogde tomaten of 1 verse tomaat

  • ½ tl kurkuma

  • peper

  • snuifje zout en cayennepeper

Snijd de avocado, de ui, het pepertje, de tomaat en de teentjes look in kleine stukjes. Mix alle ingrediënten in een keukenmachine en zet vervolgens 1 uur in de koelkast zodat alle smaken zich goed mengen. (naar Gezond Duurzaam Plantaardig)

Chocopasta

  • 125 g hazelnoten

  • 40 ml agave- of ahornsiroop

  • 100 ml ongezoete sojamelk

  • 100 g pure chocolade

Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de microgolfoven. Maal ondertussen de hazelnoten fijn, voeg de siroop en sojamelk toe en mix met de staafmixer. Voeg als laatste de gesmolten chocolade toe. (naar Gezond Duurzaam Plantaardig)

Gemiddeld

Vegan preparé

  • 6 ronde rijstwafels

  • 70 g tomatenconcentraat

  • 100 g water

  • 1 el olijfolie

  • ½ tl uienpoeder

  • ½ tl paprikapoeder

  • 2 el veganaise

  • ½ el sojasaus

  • peper

Verkruimel de rijstwafels. Doe de olijfolie, het uien- en paprikapoeder, de veganaise en de sojasaus in een keukenmachine met de helft van de rijstwafels en de helft van het water. Mix en voeg daarna de rest van de rijstwafels en het water toe. Blend tot de stukjes rijstwafel fijn zijn, maar je toch nog een structuur hebt. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe. Koel bewaard is de spread vier dagen houdbaar. Hij smaakt verrassend genoeg identiek aan de preparé van de slager! (Naar Anne Drake)

Granola

  • 300 g havermout of havervlokken

  • een handje gehakte noten

  • een handje zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, chiazaad)

  • 100 ml kokosolie

  • 100 ml agave- of ahornsiroop

  • 1 tl kaneel

Verwarm de oven voor op 150°C. Leg de havermout, noten en zaden samen op een bakplaat. Verwarm de kokosolie, siroop en kaneel tot een stroop, die je giet over de bakplaat. Kneed met je handen tot alles onder de stroop zit. Bak 30-45 min.

Chocoladecake

  • 150 g bloem

  • 120 g suiker

  • 85 g zwarte chocolade

  • 130 ml aquafaba

  • 100 g kokosolie

  • ½ tl baksoda of bakpoeder

  • 1 tl vanille extract

  • 1 tl zout

Het speciale ingrediënt van dit recept is aquafaba, het vocht van kikkererwten. Je koopt een blik/bokaal kikkererwten (en maakt een gerecht, zoals hummus, met de kikkererwten) en scheidt het vocht van de kikkererwten. Dat vocht kan je opkloppen, net zoals eiwit. Zo verrassend! En dan nog eens vegan en zero waste!

Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de aquafaba 10 minuten lang op. Smelt de chocolade au bain-marie in een pannetje of in de microgolfoven en smelt de kokosolie. Combineer alle ingrediënten en giet ze in een bakvorm. Bak voor 35-40 minuten. (Naar Max La Manna. Filmpje te zien op https://www.instagram.com/p/CE7IfW3JKe_/)

Winterse ovengroenten

  • 1 blik/pot kikkererwten

  • of gedroogde kikkererwten, 8u geweekt en 1u gekookt

  • (Gooi het vocht niet weg! Maak er chocoladecake of-mousse mee (zie onder))

  • pompoen

  • rode biet

  • pastinaak

  • aardappelen

  • olijfolie

  • peper en zout

Was de groenten en aardappelen, snijd ze in grote stukken en leg ze op een bakplaat. Besprenkel ze met olie, peper en zout en strooi de kikkererwten over de bakplaat. Zet in de oven voor minstens 30 min. op 180-200°C, tot de groenten makkelijk te doorprikken zijn.

Brownies

  • 150 g suiker

  • 60 ml olie

  • 120 ml plantaardige melk (eventueel met chocoladesmaak)

  • 1 tl vanille extract (of 1/2 zakje vanillesuiker)

  • 160 g pure chocolade

  • 80 g tarwebloem

  • 2 el cacaopoeder

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een rechthoekige ovenschaal of bakvorm met bakpapier. Meng in een kom de suiker, olie, melk en vanille extract tot de suiker zoveel mogelijk opgelost is. Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie in een pannetje of in de microgolfoven. Doe de gesmolten chocolade, bloem en cacaopoeder bij het suikermengsel en roer tot een glad beslag. Werk snel, zodat ze chocola niet kan stollen. Giet het beslag in de met bakpapier beklede vorm. Zet de vorm in de oven en bak 25 min. Het beslag is dan nog niet helemaal gestold wat goed is, want dan blijft het lekker smeuïg. Laat de brownies helemaal afkoelen en zet ze afgedekt een aantal uur weg (liefst tot de volgende dag), tot ze lekker smeuïg en niet meer kruimelig zijn. Haal ze dan uit de vorm, pel het bakpapier eraf en snij de brownies in vierkante blokjes. (Naar Vegetus)

Quinoasalade

  • 1 ui

  • 2 teentjes look

  • 1 kop quinoa

  • 2 tomaten

  • broccoli

  • rucola

  • sojasaus

  • gember en kurkuma (in poedervorm)

  • peper

  • tabasco

Kook 1 kop quinoa in 3 koppen water gedurende 15 minuten (kijk eventueel op de verpakking naar de aanbeveling voor bereiding). Stoom de broccoli en de steel. Laat afkoelen. Voeg 2 fijn gesneden tomaten en hun vocht toe, net zoals de broccoli,  fijngesneden ui, teentjes look, gember en kurkuma, peper, fijn gesneden rucola, sojasaus en enkele druppels tabasco.

Chocomousse

  • 150 g 70% pure chocolade

  • 120 g aquafaba (vocht uit 1 blik/pot kikkererwten)

  • een paar druppels citroensap

  • 100 g suiker

  • 1 tl vanillepoeder

Het speciale ingrediënt van dit recept is aquafaba, het vocht van kikkererwten. Je koopt een blik/bokaal kikkererwten (en maakt een gerecht met de kikkererwten, zoals hummus) en scheidt het vocht van de kikkererwten. Dat vocht kan je opkloppen, net zoals eiwit. Zo verrassend! En dan nog eens vegan en zero waste!

Smelt de chocolade au bain-marie in een pannetje of in de microgolfoven. Klop de aquafaba op met het citroensap (niet te veel! Slechts een paar druppels). Doe dit zeker 10 minuten. Voeg na 10 minuten beetje bij beetje het suiker toe terwijl je blijft mixen. Roer het vanillepoeder erdoor. Schenk de gesmolten chocolade erdoor en meng met een spatel of lepel. Vul kleine potjes met het mengsel en laat een nachtje oprijzen. Op die manier wordt het een echte mousse! (Naar De Groene meisjes. Meer info en foto’s op http://www.degroenemeisjes.nl/chocomousse/)

Lang

Spaghettisaus

  • vegan gehakt of sojabrokken

  • courgette

  • wortel

  • champignons

  • ui en look

  • eventueel een scheut vegan rode wijn

  • spaghettikruiden

  • peper en zout

  • tomatensaus

Snijd de groenten, ui en look fijn. Stoof ze gaar en voeg de tomatensaus en kruiden toe, net zoals bij gewone spaghettisaus. Doe het vegan gehakt of de sojabrokken bij de saus en laat pruttelen. In het geval van de sojabrokken laat je het langer trekken. Voeg eventueel een scheut rode wijn toe. De volgende dag is de saus vaak nog lekkerder!

Midden-Oosterse salade

  • 1 bloemkool, roosjes en stronk

  • 4 el olijfolie

  • ½ tl gemalen komijn

  • ½ tl kaneel

  • ½ tl gemberpoeder

  • snufje cayennepeper

  • zeezout en versgemalen zwarte peper

  • 1 kleine rode ui, gepeld

  • 400 g linzen (gekookt of uit blik, gekookt heeft meer smaak)

  • 12 zachte of gedroogde dadels, pitten verwijderd

  • 75 g amandelen, geroosterd

  • 100 g spinazie of veldsla

TAHINDRESSING

  • 2 el tahin

  • 2 el citroensap

  • 2 el water

  • 2 tl ahorn- of agavesiroop

  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor tot 225°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Schil de stronk en snijd in kleine blokjes. Doe de bloemkool in een mengkom, besprenkel met de olie en bestrooi met de specerijen en zout en peper. Schep om tot alles goed gemengd is. Leg op een bakplaat en bak 20-25 minuten of tot de bloemkool gaar en goudkleurig is. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Snijd de rode ui in dunne ringen. Klopt alle ingrediënten voor de dressing in een schaal door elkaar en schep de gekookte linzen erdoor tot alles bedekt is met de dressing. Snijd de dadels diagonaal in dunne plakjes en hak de amandelen grof. Voeg de helft met de bloemkool, ui en spinazie toe aan de kom en schep om. Bestrooi met de rest van de dadels en amandelen. (Naar The Green Kitchen at Home)

Tofumarinade

  • 1 blok stevige tofu

  • 3 el sojasaus

  • anderhalve el agave- of ahornsiroop

  • 1 el sesamolie

  • 1 teentje knoflook (geperst)

  • peper

Pers het meeste vocht uit het blok tofu door er een keukenhanddoek rond te wikkelen en onder een gewicht te plaatsen. Verwarm de oven voor op 200°C. Mix ondertussen de andere ingrediënten goed door in een kom. Schenk de marinade in een klein laag bakblik of ovenbestendige schaal. Snijd de tofu in kleine stukjes en leg deze in het bakblik. Laat dit 10 minuten staan, draai de stukjes om en laat nog eens 10 minuten staan. Als je merkt dat de tofu alles heeft opgeslorpt maar nog steeds vrij wit ziet, mag je alle ingrediënten nog eens in de halve hoeveelheid toevoegen. Laat opnieuw intrekken. Doe het bakblik (inclusief marinade) voor 30-40 minuten in de oven. Let goed op dat de marinade niet aanbrandt. Roer af en toe. Haal de tofu uit de bakvorm en klaar! Lekker met rijst en sesamzaadjes. (Naar De Groene Meisjes. Meer info en foto’s op http://www.degroenemeisjes.nl/hoe-bereid-je-tofu/)

Wok met veel kleur

  • (koolzaad)olie

  • 1 grote ui

  • 2-3 tenen look

  • 4 wortelen

  • 1 stronk broccoli

  • 1 rode paprika

  • 250 g champignons

  • een grote kop rode quinoa

  • 1 blik/pot kikkererwten

  • of gedroogde kikkererwten, 8u geweekt en 1u gekookt

  • (Gooi het vocht niet weg! Maak er chocoladecake of-mousse mee (zie boven))

  • 2 zoete aardappelen

  • kruiden: ras el hanout, tijm, kurkuma, peper en snuifje zout

Verhit de pan, doe de fijngesnipperde ui en look droog in de pan en laat even bakken. Voeg dan pas een beetje olie toe samen met de kruiden en laat even bakken zodat de aroma's vrij komen. Spoel de quinoa onder de kraan en voeg toe. Voeg per volume quinoa 3 volumes water toe. Breng aan de kook. Snijd ondertussen de broccoli in kleine roosjes en de groenten in blokjes, inclusief de broccolistronk, waarna je ze toevoegt. Laat 15-20 minuten garen. Voeg de laatste 5 minuten de champignons en kikkererwten toe.

Zelf een keilekker vegan receptje dat je wil delen?

Contacteer ons via Instagram @greencommunity_ugent

Meer makkelijke recepten:

Eva vzw (https://www.evavzw.be/recepten)

Bosh.TV op Youtube (https://www.youtube.com/c/BOSHTV.).

Max La Manna op Instagram (https://www.instagram.com/maxlamanna/)

sovegan op Instagram (https://www.instagram.com/sovegan/)

cheaplazyvegan op Instagram (https://www.instagram.com/cheaplazyvegan/)

 
 
 
 
 

From A-Z

T

Thrift Shop UGent
Transitie UGent

U

United Nations Youth Association of Ghent (UNYA Ghent)

© 2020 Green Community Gent

GC-icon.png